Akut behov for (rigtig) digital læring

 

Hvor klar er I til at undervise digitalt, hvis de danske skoler lukker ned? Det spørgsmål stillede jeg en stor gruppe danske undervisere, da jeg for snart tre uger siden holdt oplæg på Danmarks Læringsfestival i Bella Center

Samme dag var alle skoler i Italien lukket, og derfor kom de alvorlige konsekvenser af Corona-epidemien pludselig meget tæt på. Nogle af deltagerne så skræmte ud ved tanken. Andre understregede, at vi er meget digitale i Danmark, og at der findes rigtig mange gode værktøjer og platforme til e-læring

Det er korrekt, at teknologien er der. Men det hjælper ikke så meget, når det er overladt til den enkelte skoleleder og lærer at beslutte, hvor digital undervisningen bliver.

Temaet for Danmarks Læringsfestival var meget apropos disruption. Direktør Mia Wagner fortalte blandt andet, at man hos Freeway-koncernen fejrer det arbejde, man IKKE laver. Altså der, hvor man fx ved hjælp af teknologi kan spare tid og ressourcer. …

Temaet for Danmarks Læringsfestival var meget apropos disruption. Direktør Mia Wagner fortalte blandt andet, at man hos Freeway-koncernen fejrer det arbejde, man IKKE laver. Altså der, hvor man fx ved hjælp af teknologi kan spare tid og ressourcer. God pointe til undervisningssektoren!

Faktum er, at rigtig mange danske skoleelever har været overladt til at læse og løse opgaver sammen med deres forældre, siden statsminister Mette Frederiksen træf den svære beslutning om at lukke det meste af samfundet ned.

Det foregår ganske rigtigt på forskellige digitale platforme, som fungerer fint, når de altså ikke går ned på grund af forhøjet aktivitet. Men hvor er lektionerne og den vigtige vejledning, som eleverne plejer at få i skolen?

I dag har regeringen så meddelt, at vi skal på den anden side af Påskeferien, før danske skoleelever skal gøre sig forhåbninger om at komme i skole. Derfor er det på høje tid, at politikerne på Christiansborg udstikker nogle klare retningslinjer for, hvordan og hvor meget lærerne skal undervise digitalt. Problemet bliver kun større, når eksamenstiden nærmer sig.

Personligt tvivler jeg på, at de danske skoler åbner om blot tre uger. Årsagen er, at jeg har fulgt udviklingen i Kina meget tæt, og her er skolerne først lige begyndt at åbne i den vestlige del af landet. Men i de store internationale byer som Shanghai og Beijing er man stadig i højeste beredskab, fordi man frygter endnu en bølge.

Det betyder, at de fleste kinesiske skoler har været lukket siden slutningen af januar, og op mod 200 millioner skolebørn er blevet undervist via apps og livestreaming siden. Derfor giver det god mening at kigge på de kinesiske erfaringer og måske endda lære af dem.

Den kinesiske regering har ikke pålagt landets undervisere at livestreame deres lektioner, men har kraftigt opfordret til det, og det er stort set det samme i en kinesisk kontekst, hvor der lægges stor vægt på uddannelse. Således har nedlukningen af skoler ikke ligefrem lettet presset på kinesiske skolebørn.

Det kinesiske firma Makeblock er globalt førende inden for læringsrobotter. Her ses Cody Rocky, som kan lære børn at kode og allerede er at finde på danske folkeskoler.

Det kinesiske firma Makeblock er globalt førende inden for læringsrobotter. Her ses Cody Rocky, som kan lære børn at kode og allerede er at finde på danske folkeskoler.

Kina er i forvejen er globalt førende inden for læringsteknologi – EdTech  – og derfor er mange (især velstillede) kinesiske elever vant til at bruge nye teknologier som for eksempel læringsrobotter i forbindelse med ekstraundervisning i matematik og sprog.

Desuden er robotassistenter udbredt på kinesiske skoler, hvor læreren ved hjælp af objektgenkendelsesteknologi kan rette matematikopgaver på 30-40 sekunder fremfor 30-40 minutter.  Noget som er uhyre relevant for danske undervisningsinstitutioner, som på sigt vil blive udfordret af den demografiske udvikling og derfor vil blive tvunget til at automatisere en del af lærernes opgaver. (Det var det mit oplæg på læringsfestivalen handlede om!).

En af de mest anvendte platforme er Ding Talk, som er ejet af verdens største e-handelsvirksomhed Alibaba og ellers er målrettet til business-brug. Men Alibaba er kendt for at være omstillingsparat og lancerede lynhurtigt en række nye features i forbindelse med skolelukningerne, som blandt andet gør det muligt at livestreame undervisning.

Kinesiske skoleelever har ihærdigt forsøgt at få fjernet Ding Talk fra app-store ved at tildele den dårlige karakterer i håb om at få lidt fred fra skolen. Men forsøget mislykkedes, blandt andet fordi Ding Talk svarede igen med en kreativ kampagne.

Kinesiske skoleelever har ihærdigt forsøgt at få fjernet Ding Talk fra app-store ved at tildele den dårlige karakterer i håb om at få lidt fred fra skolen. Men forsøget mislykkedes, blandt andet fordi Ding Talk svarede igen med en kreativ kampagne.

I takt med den voksende brug af e-læring stiger risikoen for snyd, og i Kina er der masser af firmaer, der i øjeblikket tilbyder eleverne at ”deltage” i deres online-undervisning mod betaling. Det er helt klart et område, hvor vi skal opruste i Danmark, hvis nedlukningen fortsætter frem til sommerferien, hvilket bestemt ikke er usandsynligt.

Selvom Kina er verdens største digitale økonomi med mere end 850 millioner internetbrugere, er der stadig mange millioner mennesker, som ikke har adgang til smartphones og tablets, og deres børn er de store tabere i kampen mod Corona-krisen. Social ulighed er også digital ulighed, og det vil få konsekvenser i mange lande verden over.

I Kina har den omfattende censur og kontrol givet mange problemer med sort skærm i forbindelse med livestreaming af for eksempel historietimer. Ord som ”kulturrevolutionen” slipper sjældent igennem censurens nåleøje.

Heldigvis er vi godt rustet i Danmark, hvor langt de fleste børn har adgang til (et frit) internet i deres hjem. Vi mangler bare at få online-lektionerne i gang, så eleverne kan møde deres lærere rigtigt digitalt.

Indtil nu er livestreaming og undervisningsvideoer målrettet de yngste elever groft sagt overladt til Sofaskolen.dk fra Alinea Forlag, som dagligt deler Youtube-videoer og opgaver samt biologiundervisning med eksperterne fra Randers Regnskov, der sender live hver morgen på Facebook.

Det er fine tilbud i høj kvalitet, men de kan bestemt ikke stå alene.