Fremtidens internet er kommet til Kina

 

Corona-epidemien har sat turbo på udrulningen af 5G og anden digital infrastruktur i Kina. Det sker i erkendelse af, hvor stor betydning et hurtigere internet kan få inden for sundhed, sikkerhed, uddannelse, produktion og logistik i tilfælde af endnu en epidemi. Milliard-investeringerne vil give Kina en kæmpe konkurrencefordel på den anden side af krisen, fordi 5G ventes at blive centralnervesystemet i den globale økonomi.

Mens store dele af det kinesiske samfund stadig var lukket ned, gav den kinesiske regering landets telekommunikationsselskaber en meget klar ordre: Sæt turbo på 5G-udrulningen!

Kinas tre statsejede telekommunikationsselskaber var allerede godt i gang med at opsætte nye sendemaster og dækkede over 50 kinesiske byer i slutningen af årets første kvartal. Men nu er målet, at installere mere end en halv million sendemaster, som vil betyde, at fremtidens internet vil ankomme til alle kinesiske byer inden årets udgang.

Det kan blive en gamechanger for kinesiske virksomheder, som vil give helt nye muligheder inden for intelligent produktion og logistik, men også inden for sundhed og sikkerhed.

Foto fra Huawei

Foto fra Huawei

Det ser ikke overraskende ud til, at størstedelen af kontrakterne går til Kinas to mastodonter på området Huawei og ZTE, men svenske Ericsson spiller også en lille rolle, selvom det tilsyneladende ikke er for pengenes skyld. Selskabet har netop meddelt, at det vil afskrive milliard svenske kroner i andet kvartal 2020 på grund af satsningen på det kinesiske marked.

Hvorfor så overhovedet være med? Fordi det kinesiske 5G marked er verdens største og i høj grad vil forme udviklingen i resten af verden i de kommende år.

Foto fra CGTN

Foto fra CGTN

Mens vi har været optaget af at kæmpe imod Corona-pandemien i Europa, har Kina i al stilhed taget endnu et teknologisk kvantespring. Under nedlukningen af det kinesiske samfund gjorde det nye 5G-netværk nemlig en stor forskel i de områder, hvor det var implementeret.

Her er et par eksempler:

SUNDHED:

Mere end 100 kinesiske hospitaler har anvendt 5G under Corona-epidemien. For eksempel har Beijing JinCheng Medical Technology leveret medicinsk udstyr til hospitaler i Wuhan, som var epicenter for epidemien. 5G-forbindelsen gjorde det muligt at scanne og røntgenfotografere patienter på afstand.

MASSEOVERVÅGNING:

Efter genåbningen af Kina, er det blevet hverdag, at man skal have målt sin temperatur, og mange byer har indført infrarød temperaturmåling baseret på 5G for at overvåge borgernes sundhedstilstand. For eksempel har China Mobile i samarbejde med de lokale myndigheder i Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger, indført systemet på 321 skoler. Ved hjælp af den nye 5G-teknologi og kunstig intelligens er det muligt at måle elevernes temperaturer på 10 meters afstand og måle temperaturen hos op til 500 mennesker samtidig. Lignende løsninger er ved at blive indført på andre tæt befolkede steder som for eksempel hoteller og supermarkeder.

LIVESTREAMING:

De nye 5G-forbindelser kom for alvor til sin ret, da millioner af kinesiske skolebørn pludselig skulle undervises virtuelt, og det har sikret en hurtig og stabil afvikling af undervisningen. Forskellen på 4G og 5G er enorm og betyder blandt andet, at man kan downloade en spillefilm på få sekunder.

LOGISTIK:

I Yunnan-provinsen blev der brugt 5G-droner til at patruljere og sikre, at folk holdt afstand, under nedlukningen. Dronerne er også blevet anvendt til at levere værnemidler til Wuhan, da bygrænsen blev lukket.
Desuden er er man i fuld gang med at udvikle automatiserede havne flere steder i Kina ved hjælp af 5G, big data, IoT og blockchain-løsninger.

Se kilde

Striden om Huawei

Huawei er verdens førende inden for 5G og spydspidsen for Kinas teknologiske fremmarch i verden. Derfor er det ikke overraskende, at virksomheden er blevet et af stridspunkterne i den verserende handelskrig mellem USA og Kina. Den amerikanske regering har beskyldt Huawei for spionage uden at fremlægge beviser, og det har blandt andet kostet ordre i Europa.

Foto fra Huawei

Foto fra Huawei

Selv et lille land som Danmark kan blive fanget i stormagtskampen mellem USA og Kina, når den amerikanske regering advarer om, at den muligvis ikke kan dele efterretninger med lande, som har kritisk kinesisk infrastruktur. Danmark er afhængig af efterretninger fra CIA og har derfor ikke et reelt valg.

Den amerikanske regering har blacklistet en række kinesiske virksomheder, som ikke må købe computerchips og andre højteknologiske produkter i USA uden myndighedernes godkendelse. Det har blandt andet betydet, at Huawei ikke længere kan bruge Googles styresystem Android i sine smartphones. Derfor arbejder Huawei nu benhårdt på at gøre App Gallery til et alternativ.

Der har været spekulationer om, hvor vidt de amerikanske sanktioner mod kinesiske virksomheder kan bremse udrulningen af 5G, men indtil videre tyder det ikke på, at der er noget, som kan stoppe udviklingen. Tværtimod. Kina står til at vinde 5G-kapløbet på den anden side af Corona-krisen.

 
Christina Boutrup