Kinesisk folkekongres trodser Corona

 

Når Kinas parlament på fredag mødes i Beijing i forbindelse med årets vigtigste politiske møde, som har været udskudt i to måneder, sender kommunistpartiet et meget vigtigt signal til kineserne og resten af verden: Kina har besejret Coronavirus og er nu tilbage til normalen.

Men faktum er, at meget er anderledes. Kina befinder sig i den værste økonomiske krise siden kulturrevolutionen, arbejdsløsheden er faretruende høj, og den sociale uro ulmer lige under overfladen. Derudover hænger frygten for endnu en smittebølge som en mørk sky over Beijing.

Mange kinesere har på sociale medier givet udtryk for, at de ønsker en uvildig undersøgelse af, hvad der skete i de første kritiske uger, hvor de lokale myndigheder i Wuhan sad inde med vigtige oplysninger, som de undlod at dele med den kinesiske befolkning og resten af verden.

Kinas parlament mødes hvert år i Folkets store hal i Beijing. Det er en kæmpe sal med plads til 10.000 mennesker, men der bliver god plads i presseområdet i år, for det er kun journalister med base i Kina, der kan dække begivenheden.

Kinas parlament mødes hvert år i Folkets store hal i Beijing. Det er en kæmpe sal med plads til 10.000 mennesker, men der bliver god plads i presseområdet i år, for det er kun journalister med base i Kina, der kan dække begivenheden.

Debat om ytringsfrihed

Flere fremtrædende aktivister har bragt emner som transparens og ytringsfrihed op forud for mødet i folkekongressen. De mest kritiske røster har som bekendt for vane at forsvinde eller få mundkurv på, men der en reel risiko for, at der også inden for murene i Folkets Store Hal, vil blive stillet spørgsmålstegn ved kommunistpartiets håndtering af Corona-epidemiens første fase.

Dertil kommer, at handelskrigen med USA efterhånden ligner en ny kold krig. Det er ikke længere bare Donald Trump og USA, der kritiserer Kina, men også flere andre lande inklusiv Storbritannien, Frankrig og Australien. Således har en kinesisk tænketank i følge nyhedsbureauet Reuters advaret om, at Kinas internationale image er bombet tilbage på niveau med situationen efter massakren på Den Himmelske Freds Plads i 1989.

Følsomt tidspunkt

Det politiske møde kommer altså på et yderst følsomt tidspunkt. Der er reelt tale om to møder. Kinas parlament (Den nationale folkekongres) består af ca. 3.000 delegerede fra hele Kina, som mødes fra på fredag og skal vedtage ny lovgivning. Sideløbende er der møde i den rådgivende forsamling, hvor tusindvis af embedsmænd, politiske rådgivere i form af blandt andre eksperter, popstjerner og erhvervsledere mødes fra på torsdag.

Normalt varer møderne næsten to uger, men det er endnu uklart, hvor længe sessionerne kommer til at vare i år, og det er også usikkert, om det bliver fysiske eller virtuelle møder. Xi Jinping har for nyligt afholdt et videomøde om Corona-epidemien med 170.000 partikadre og militærfolk, så antallet af delegerede burde ikke give anledning til kapacitetsproblemer.

Højt på den officielle dagsorden står naturligvis sundhed og diskussionen om, hvordan man kan forbedre det nuværende system for forebyggelse og kontrol i tilfælde af fremtidige epidemier.

Hvad skal vi holde øje med?

Det mest interessante set med danske og internationale øjne er, hvad Kinas premierminister Li Keqiang siger om målet for Kinas økonomiske udvikling, når han fremlægger regeringens arbejdsrapport på fredag.

Kina har trukket næsten 30 pct. af den samlede globale vækst i de seneste år, og det kan mærkes i over alt på kloden, når verdens næststørste økonomi pludselig kører på vågeblus i et helt kvartal. Der er meget på spil for kommunistpartiet, som har sat et ambitiøst mål om at fordoble Kinas bruttonationalprodukt og eliminere fattigdom i perioden fra 2010 til 2020. Det bliver utvivlsomt sværere på grund af Corona-krisen, men jeg tror, man vil strække sig langt for at holde sit løfte til kineserne.

Premierministeren har i mange år sat præcise tal på forventningerne for årets vækst i bruttonationalproduktet, men efter et fald på 6,8 pct i årets første kvartal, ser det sort ud for 2020. De mest optimistiske estimater ligger på 1-3 pct., hvilket er meget lavt set i kinesisk kontekst. Derfor bliver ord vigtigere end tal, fordi de kan give en indikation på, hvordan regeringen vil stimulere økonomien.

Millioner af arbejdspladser tabt

Kommunistpartiets vigtigste legitimitet er evnen til at skabe økonomisk vækst og arbejdspladser, og derfor er regeringens største aktuelle udfordring arbejdsløsheden. Den steg ifølge de officielle statistikker til 6,2 pct. i februar, og faldt derefter til 5,9 pct. i marts.

Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Photo by Macau Photo Agency on Unsplash

Tallet har ligget på 4-5 pct. de seneste 20 år, men er misvisende, fordi det ikke inkluderer de mange millioner migrantarbejdere, som tager fra land til by for at arbejde på fabrikker, byggepladser og restauranter. Nogle estimater peger på, at op mod 200 millioner arbejdspladser er i farezonen, fordi mange migrantarbejdere er hjemsendt uden kompensation.

Migrantarbejderne er særlig sårbare overfor økonomiske udsving, fordi de ofte er ansat på midlertidige kontrakter og ikke har adgang til de samme velfærdsydelser som de borgere, der er født i byerne. Kina er langt fra arbejdernes paradis.

Der har i de senere år været et stigende antal strejker og protester på grund af dårlige arbejdsforhold og manglende lønudbetalinger, og vi begynder at se konturerne af en arbejderbevægelse i Kina, selvom rigtige fagforeninger fortsat er forbudt. Derfor bliver det interessant at se, hvilke konkrete tiltag regeringen vil ty til for at skabe nye arbejdspladser i det store land.

Ny femårsplan på vej

Derudover vil jeg holde øje med nyheder, som kan løfte sløret for indholdet af den næste femårsplan, som løber fra 2021-2025. Den ventes at blive offentliggjort i slutningen af året, og det gennemgående tema bliver bæredygtighed.

2025-plan-Chiristina.png

Hvorfor er den vigtig? Fordi den udstikker meget klare retningslinjer for landets økonomiske udvikling og derfor har stor betydning for alle virksomheder, der handler med Kina. Det gælder kort sagt om at få sine produkter eller services til at passe ind i den aktuelle femårsplan, fordi politisk medvind kan være afgørende for succes i Kina.

Vil du vide mere om den kinesiske folkekongres, kan du studere den officielle hjemmeside her.

Du kan i øvrigt læse om de vigtigste take aways fra folkekongressen i mit nyhedsbrev, som udkommer i næste uge. Du kan signe op her, hvis du ikke allerede er tilmeldt!

 
Christina Boutrup